Välkommen till Skellefteå kommuns valnämnd
Allmänna val i Sverige
Start tack till alla röstmottagare som arbetat för ett demokratiskt och tillgängligt val 11 september 2022 till riksdag, kommun och region.
Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extraval.
Valnämnden hanterar genomförandet av valet inom Skellefteå kommuns geografiska område. Det dagliga arbetet bedrivs av tjänstepersoner i valkansliet. En av valkansliets uppgifter är att bemanna kommunens val- och röstningslokaler.
Har du funderingar och frågor kan du kontakta valkansliet via "Kontakt" ovan eller via Skellefteå kommuns kundtjänst: 0910-73 50 00.
Du kan läsa mer om det svenska valsystemet på Startsidan | Valmyndigheten och se resultatet från de senast genomförda valen på Valresultat | Valmyndigheten.
Arvode röstmottagare
Har du arbetat som röstmottagare i allmänna val 2022 ska du registrera ditt uppdrag i vår e-tjänst Registrera uppdrag som röstmottagare - Skellefteå kommun (skelleftea.se)
Arvoden
Utbildning 400kr
Förtidsröstning Vardag 200kr/h, Helg 250kr/h
Vallokal
Ordförande 4000Kr, V. ordförande 3500kr, röstmottagare 2500kr,
Röstningslokal
Ordförande 6h 3000kr, röstmottagare 6h 2100kr,
Ordförande 3h 2000kr, röstmottagare 3h 1300kr
I arvodet är all tid för att ställa i ordning lokal innan och efter röstmottagningen inkluderat.
Vanliga frågor
Hur gör jag för att få mitt arvode utbetalt?
Du registrerar ditt arvode på följande sida: Registrera uppdrag som röstmottagare - Skellefteå kommun (skelleftea.se)
Jag har arbeta extra i en vallokal efter mitt ordinarie arbete i en röstningslokal öppen 10-16 eller 12-15, hur registrerar jag det?
Alla som berörs av detta ska ha fått ett separat epost med information skickat till sig.
Jag har problem med inloggningen via Bank-ID, vad gör jag?
Vanligtvis beror det på felaktigheter som att man skrivit in sitt personnummer i fel format, det ska vara fullständigt 12-siffrigt personnummer för att inloggningen ska fungera. Fel kan också bero på att man loggar in från en äldre telefon med en webbläsare som inte stöds. Om problem kvarstår - kontakta Valkansliet för felsökning.
Jag har bytt epostadress, hur gör jag för att byta det?
Logga in på "Min sida" och uppdatera dina kontaktuppgifter. Det enda som krävs för att logga in är att du kan logga in med ditt Bank-id.
Jag undrar vad som ingår i mitt uppdrag som röstmottagare, var hittar jag information om det?
När du är inloggad på "Min sida" så kan du se uppdragsbeskrivningar beroende på vilket uppdrag du har.
Vad gör en röstmottagare?
Exempel på arbetsuppgifter är: placering av valsedlar, hålla ordning och reda, hantera köer, informera väljare, ta emot röster, avprickning, rösträkning, granskning, utdelning av valkuvert.
Jag vill arbeta som röstmottagare, hur gör jag?
Nästa val infaller i början på juni 2024, då är det val till Europarlamentet. När vi öppnar för anmälan till röstmottagare kommer du kunna anmäla dig under fliken "Intresseanmälan".
Behöver jag ha e-postadress och Bank-ID?
Ja, vi kommunicerar via e-post. Bank-ID behövs för att logga in och administrera dina uppgifter.
Vilka kunskaper behövs för att jobba som röstmottagare?
Vi värdesätter personer med olika bakgrund och språkkompetenser, en spridd ålders- och könsfördelning.
För att vara röstmottagare bör du vara 18 år gammal, ha god administrativ förmåga, vara stresstålig och noggrann. God social kompetens, bemötande, samarbetsförmåga och vara en person som upprätthåller förtroende för valprocessen. Du kommer få utbildning inför arbete under valrörelsen, du behöver därför inte ha några särskilda förkunskaper.
Får jag någon utbildning?
Ja, enligt valmyndigheten och vallagen ska alla röstmottagare utbildas. Det gäller även röstmottagare som tidigare arbetat i val. Ersättning för utbildning utgår i form av arvode. Om man inte har genomgått utbildningen kommer man inte få arbeta som röstmottagare. Du kan själv ändra utbildningstiden när du är inloggad här på hemsidan, om ingen tid finns som passar dig så kontakta Valkansliet.
Får jag betalt för att vara röstmottagare?
Ja, du får ersättning för ditt arbete. Ersättningen ser olika ut beroende på ansvarsroll (ordförande, vice ordförande, röstmottagare). Se ovan.
Finns det särskilda covid-19 restriktioner?
Det är svårt att svara på i dagsläget, Valkansliet bevakar denna fråga. Vi kommer informera alla röstmottagare om det blir aktuellt med restrektioner.